SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Välkommen till Truppgymnastik - Tävling i BGF!

TRUPPGYMNASTIK

 

Truppgymnastiken utvecklades i Sverige under 1980-talet och har idag växt till att bli den största tävlingsformen inom Svensk Gymnastik. Truppgymnastik är en lagsport med herr, dam- och mixade klasser. Tre grenar ingår i tävlingsmomentet - fristående, tumbling och trampett. Varje trupp består av 6–20 gymnaster (beroende på tävling). Sverige tillhör världseliten inom truppgymnastik och tävlingarna lockar ofta en stor och entusiastisk publik. På den internationella arenan går sporten under namnet TeamGym och är på framfart i flera europeiska länder.

 

Fristående

Truppen genomför ett program till musik på en golvyta av 14x18 m (regionsnivå) eller 14x16 m (riksnivå). Ett fristående program kräver god koreografi, samtidighet, utstrålning och god teknik i gymnastiska övningar.

 

Tumbling

Här genomförs tre voltserier av olika svårighetsgrad, både framåt och bakåt, på ett golv med studs i. Golvet är 15 meter långt och 2 meter brett.

 

Trampett

I denna gren genomförs övningar med trampett och hoppbord. Trupperna visar upp tre olika hoppvarv. De främsta gymnasterna utför i denna gren avancerade övningar, som till exempel trippla volter med 2,5 skruv. I trampetten kan de snurra med tyngdpunkten ca 5 m över golvet.

 


GYMNASTIK‐/UTVECKLINGSMODELLEN FRÅN SVENSKA GYMNASTIKFÖRBUNDET


RegionÅttan ”Träna på att träna (och tävla)”

För gymnaster som tränar på att tävla. Resultaten står inte i centrum.


RegionSjuan ”Träna och tävla”

För gymnaster som vill tävla, men inte på yttersta prestationsnivå eller är på väg till nästa nivå.


Nationellt tävlingssystem för regioner: ”Träna för att tävla”

För gymnaster som vill tävla. Det är viktigt att prestationsmålen bör ha större betydelse än resultatmålen. Här finner vi RegionSexan, RegionFemman och RegionFyran


Tävlingar:

På Regionen finns tävlingar på nivå 8-4


RegionÅttan Öppen klass 7 år uppåt


RegionSjuan Öppen klass 9 år uppåt


RegionSexan, Femman & Fyran Öppen klass 10 år uppåtPå Riksnivå finns tävlingar nivå 5 - 1


RiksFemman - Ettan 13 år och uppåtFrån och med hösten 2018 kommer BGFs trupp-tävlingsverksamhet att bygga på det nya nivåanpassade tävlingssystemet. Läs gärna mer här:

http://www.gymnastik.se/tavling/tavlingsinriktning/Truppgymnastik/

Det kommer att bildas nya truppgrupper av befintliga grupper.

Detta innebär:


  • en ökad säkerhet då gymnasten alltid tränar och utmanas på sin nivå och efter sina förutsättningar.

  • att en trupp direkt kan tävla på sin nivå.

  • att om en gymnast kan övningarna på sin nivå är det dags att gå vidare till nästa. Översynen av grupperna sker cirka en gång per termin

 

Bedömning

Alla tävlingar bedöms av en domarpool för varje gren. Domarna bedömer svårighet, komposition och utförande i respektive gren. Svårighetsvärdet fås ur bedömningsreglementet och beror på vilka övningar och kombinationer som truppen valt. I kompositionen bedöms hur de enskilda övningarna har kombinerats ihop. Bedömningsfaktorer i utförande är till exempel korrekt teknik i enskilda övningar, kroppskontroll och samtidighet (främst i friståendet). I friståendet är det dessutom viktigt att rörelseuttryck och musik stämmer överens.

Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen
Bjerreds GF, 16/02 20:59 
Bjerreds GF, 29/10 15:41 
Bjerreds GF, 14/10 11:45 
Bjerreds GF, 05/10 09:11 
 
Sponsorer
Föreningskläder
Länkar